3D Printen metalen brug in Amsterdam van start

16 oktober 2015

Het Nederlandse bedrijf MX3D begint vandaag in Amsterdam het unieke 3D printproject, waarbij ’s werelds eerste brug van metaal wordt geprint. Op de NDSM-werf wordt een bouwlocatie geopend, waar robots de volledig functionele brug gaan printen. De Amsterdamse wethouder en loco-burgermeester Kajsa Ollongren start het project en maakt bekend dat de geprinte brug, vormgegeven door ontwerper Joris Laarman, over de gracht van de Oudezijds Achterburgwal wordt geplaatst. Heijmans draagt met bouwkundige en technische kennis en ervaring bij om de brug te printen.

Met de start van het project is ook het bezoekerscentrum geopend waar belangstellenden de voortgang van het project kunnen volgen. Het bezoekerscentrum is iedere vrijdag geopend van 12 tot 16 uur aan de Neveritaweg 15 in Amsterdam. Voor meer informatie en groepsreserveringen kan gemaild worden naar visit@mx3d.com.

Het project is weer een voorbeeld hoe Heijmans op vernieuwende wijze bouwt aan de contouren van morgen. Innovatie is daarbij essentieel om duurzame en effectieve oplossingen te realiseren. Het MX3D-project is voor Heijmans een logische stap in de ontwikkeling naar een meer geautomatiseerde bouwplaats. Dankzij ICT en robotica ontstaan nieuwe mogelijkheden op het gebied van vormgeving, materiaalgebruik, logistiek en veiligheid.

MX3D

Het Nederlandse bedrijf MX3D onderzoekt en ontwikkelt grensverleggende, rendabele robotische 3D-printtechnologie. MX3D kan mooie, functionele objecten van duurzame materialen 3D-printen in vrijwel elke vorm; veel groter en efficiënter dan tot nu toe mogelijk was.

Het project wordt gesteund door de partners Autodesk, Heijmans en ArcelorMittal, sponsors Air Liquide, ABB robotics, STV, Delcam, Lenovo, Oerlikon, UL, Plymovent, Maxibel, Desso en publieke partners TU Delft, AMS Fieldlab en Gemeente Amsterdam.

Download beeldmateriaal