11 innovaties die fietsen leuker maken

14 april 2015

De fiets. Het is voor veel Nederlanders een belangrijk vervoersmiddel en een niet te onderschatten hobby. Toch is fietsen ook niet geheel ongevaarlijk en zijn er veel situaties waar de fietser zich aan stoort. Denk in de stad aan de drukte op het fietspad, veel stoplichten, gevaarlijke kruispunten en wegopenbrekingen. Buiten de stad zijn slecht verlichte fietspaden een belangrijke 'fietsfrustratie'. Gelukkig zijn er ook veel innovaties in ontwikkeling die het fietsen leuker (gaan) maken. Wij zetten er 11 voor je op een rij:

1. Groene golf voor fietsers

Copenhagen-fiets-groen.jpg

Bij een snelheid van 20 km/h hebben fietsers in de ochtend een groene golf.

Op een drukke weg in het centrum van Kopenhagen zijn een reeks van groene lichten ingebed in het fietspad. De Groene Golf knippert op en helpt fietsers de rode verkeerslichten te vermijden. Fietsers kunnen aan de verlichting in de weg zien dat ze het groene stoplicht nog gaan halen en hun snelheid kunnen behouden. Langs het fietspad wordt met borden aangegeven dat er er een 'groene golf' op het traject geldt voor fietsers bij een bepaalde snelheid. Als het rood is geeft een teller aan hoe lang de fietser nog moet wachten.

2. Bikescout

overzicht BikeScout.jpg

De Bikescout van Heijmans helpt fietsers veilig oversteken.

Overstekende fietsers vormen voor automobilisten maar al te vaak een onverwacht opduikend gevaar. Ze zijn niet altijd goed zichtbaar en hun snelheid is moeilijk in te schatten. Heijmans heeft daarvoor het intelligente systeem Bikescout ontwikkeld dat de snelheid en afstand van de naderende fietsers continu volgt, de aankomsttijd berekent en op tijd waarschuwt via LED-indicatie in het wegdek en realtime in-car informatie.

3. Fietslift: CycloCable

Cyclocable.jpg

In Noorwegen duwt de 130 meter lange CycloCable fietsers omhoog. Beeld: Trampe

De CycloCable is 's werelds eerste fietslift, bestemd voor stedelijke gebieden. De gebruiker hoeft niets anders te doen dan zijn voet op één van de elf voetplaatjes te plaatsen en met zijn andere voet de fiets onder controle te houden. Deze fietslift heeft inmiddels al meer dan 250.000 fietsers met 8km/h omhoog geduwd over de 130 meter lange heuvel Brubakken in het Noorse Trondheim. De CycloCable is een ware publiekstrekker geworden.

4. Van Gogh-Roosegaarde fietspad

VanGogh-9-1600.jpg

Op het Van Gogh-Roosegaarde fietspad in Nuenen fiets je over een sterrenhemel.

Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad is het meest innovatieve en kunstzinnige fietspad van Nederland. Het 600 meter lange fietspad loopt waar Vincent van Gogh van 1883 tot 1885 heeft geleefd. Het door Daan Roosegaarde ontworpen design bestaat uit duizenden lichtgevende steentjes en is geïnspireerd op het beroemde schilderij ‘Starry Night’. Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad is gebaseerd op de lichtgevende technologie van Smart Highway en is sinds november 2014 open voor publiek.

5. SolaRoad

SolaRoad-1200.jpg

De SolaRoad wekt elektriciteit op door zonnecellen in het fietspad. Beeld: SolaRoad.

Het idee achter SolaRoad is eenvoudig: zonlicht dat op het wegdek valt, wordt opgevangen door zonnecellen en omgezet in elektriciteit. De opgewekte elektriciteit wordt gebruikt voor wegverlichting, verkeersinstallaties, elektrische auto’s (die er overheen rijden) en huishoudens. SolaRoad is ontwikkeld als elementverharding. Het bestaat uit betonnen modules van 2,5 bij 3,5 meter met een geharde glazen en lichtdoorlatende toplaag van ongeveer 1 cm dikte. Onder het glas liggen kristallijn silicium zonnecellen.

SolaRoad is een ontwikkeling van de provincie Noord-Holland, Ooms Civiel, Imtech en TNO. Het eerste stuk van 100 meter SolaRoad ligt in Krommenie, langs de N203. Meer informatie >>

6. Light Companion

Happy-Biking-Light-Companion-hi-res-animated-800x450.gif

Een groen lampje in de weg geeft aan hoe hard je moet fietsen om een groen stoplicht te halen. Beeld: Springlab

Hoe kun je de doorstroom bij stoplichten leuker maken voor fietsers? Light Companion is een concept dat door Springlab en Frolic Studio is ontwikkeld. Het doel is om fietsers al ver voor een knooppunt te laten anticiperen op een stoplicht en hun snelheid zodanig aan te laten passen zodat ze niet stil hoeven te staan. Het enige wat een fietser hoeft te doen is het dynamische, groene lampje te volgen. De ene keer zal de fietser iets harder moeten fietsen om het groene licht te halen en de andere keer wat langzamer.

7. In andermans sporen

In-Andermans-Sporen.jpg

'In andermans sporen' is een ode aan de fietsdrukte in Utrecht. Beeld: Springlab

De doorstroom zou flink verbeteren als fietsers baanvaster zouden zijn. Het systeem traceert bewegingen van fietsers en registreert of zij in een rechte lijn rijden. Als dit zo is, verschijnt er een spoor van gekleurd licht achter hen op het wegdek. Hoe harder de fietser rijdt, hoe smaller de strook van licht. Zodra de fietser niet meer baanvast is, stopt ook direct het spoor dat hij achterlaat. Pas zodra er weer recht wordt gereden, wordt het spoor hervat, in een nieuwe kleur. In de van Sijpesteijntunnel in Utrecht is een installatie boven de fietspaden nagebootst.

In Andermans Sporen is verbazingwekkend genoeg een ode aan de fietsdrukte. Ontwikkeld door Open Concept en Hik Ontwerpers en Springlab.

8. Go Light Avenue

GL_background-1600.jpg

Go Light Avenue biedt veilige en snelle fietsroutes en diverse diensten, die het fietsen comfortabeler en leuker maken.

Go Light Avenue is een duurzaam mobiliteitspakket van maatregelen om fietsen sneller, veiliger en leuker te maken, zodat mensen vaker de fiets pakken en de auto laten staan. Go Light Avenue wil fietsers stimuleren om de fiets vaker te gebruiken voor zowel recreatie als woon-werkverkeer en hierbij ook werkgevers en werknemers betrekken. Hiervoor heeft Forenzo het Fietsprogramma 'Thuis op de fiets' ontwikkeld, dat voorziet in hulp onderweg met thuiskomgarantie, verhaalservice bij letselschade en de mogelijkheid tot het melden van onveilige situaties.

9. Spinlister - Je fiets is geld waard

Spinlister.jpg

Via Spinlister kunnen mensen van elkaar fietsen huren. Beeld: Spinlister

Staat je fiets veel in de schuur? Zin om een keer te wielrennen? Het wordt steeds makkelijker om je fiets te verhuren. Spinlister en Cycleswap (NL) helpen actieve mensen om in contact te komen met fietseigenaren over de hele wereld. Heb je een fiets nodig voor een dagje Amsterdam? Zoek via de site of de app een fiets die bij je past, neem contact op met de eigenaar en boeken maar!

10. LightLane - Projecteer je eigen fietspad

light-lane-2-800.jpg

Light Lane projecteert een 'eigen fietspad' met een laser op de weg. Beeld: Light Lane.

Het is helaas nog een prototype, maar deze zogenaamde 'Light Lane' bedacht door Alex Tee en Evan Gant van Altitude komt wellicht op de markt . Het idee is dat het achterlicht (een laser) een fietspad projecteert op de plek waar de fietser rijdt. Deze verlichting is erg handig op wegen waar nog geen gescheiden fietspaden aanwezig zijn.

11. Ondergrondse fietsgarage

In Tokyo is de fiets nog niet razend populair. Grondprijzen zijn te hoog om fietsenstallingen op te realiseren. Fietsen zijn nu vooral een sta-in-de-weg in de krappe openbare ruimte. Het technische bedrijf Giken heeft een ondergrondse fietsgarage bedacht voor 144 fietsen. Op maaiveldniveau zijn er slechts enkele vierkante meters nodig voor het basisstation. De fietser kan met een kaart zijn fiets in het station plaatsen. Het ondergrondse systeem parkeert de fiets volautomatisch. Als je de fiets weer nodig hebt, hou je de kaart voor de scanner en komt de fiets weer naar boven.