Rioolwater is relatief warm. Op dit moment doen we daar helemaal niets mee in Nederland. En dat is zonde. Want het opwarmen van water voor de afwas of de douche kost elk huishouden jaarlijks een flink bedrag. Bovendien is voor deze opwarming fossiele brandstof, zoals gas, nodig. Door de warmte van het rioolwater te benutten kan de Hydrea Thermpipe duurzame energie opwekken.

150 meter, 100 huizen

De Hydrea Thermpipe is een vinding van Heijmans, Socea en Frank. Het systeem bestaat uit een constructieve betonnen rioolbuis. In de binnenschil is een kunststof spiraalwikkelleiding als warmtewisselaar ingebouwd. Hier stroomt schoon water doorheen.

Via een warmtewisselaar en een warmtepomp wordt dit water gebruikt voor verwarming elders. De buitenschil is bestand tegen graafschade en de binnenschil laat voldoende ruimte over voor de toepassing van een kabel- en leidingtunnel.

Gezamenlijk een uiterst duurzame en efficiënte oplossing, prima passend in het streven naar energieneutrale steden. Slechts 150 meter Hydrea levert al aan Slechts 150 meter Hydrea levert al aan 100 woningen warmte. 100 woningen warmte. De Hydrea gaat uit van decentrale warmtewinning. Lokaal, daar waar de warmte is, kan deze ook worden teruggeleverd aan gebruikers.

Leven lang warmte

De levensduur van de Hydrea Thermpipe is langer dan reguliere systemen. Het materiaal is onverwoestbaar en bestand tegen verontreiniging. De Hydrea Thermpipe gaat wel 100 jaar mee. Dit maakt het een goede oplossing voor vervanging van oude rioleringsbuizen, omdat de terugverdientijd kort is.

TEDxBinnenhof 2014
TEDxBinnenhof 2014
TEDxBinnenhof 2014 Ingenious Dutch solution for global challenges

3 voordelen

De Hydrea Thermpipe is op verschillende manieren heel duurzaam. Allereerst natuurlijk omdat een ogenschijnlijk nutteloos materiaal dient voor warmtewinning. Dat bespaart geld, grondstoffen en CO2. Door de integratie van leidingen in de Hydrea wordt ook nog eens kostbaar graafwerk en stedelijke ruimte bespaard. Duurzaam ruimtegebruik dus.

De Hydrea gaat uit van decentrale warmtewinning. Lokaal, daar waar de warmte is, kan deze ook worden teruggeleverd aan gebruikers.

Tot slot is de levensduur van de Hydrea langer dan reguliere systemen. Het materiaal is onverwoestbaar en bestand tegen verontreiniging.

Samenwerking

De Hydrea Thermpipe is een integrale oplossing voor decentrale warmtewinning. Uiterst geschikt voor woningcorporaties, gemeenten, waterschappen, drinkwaterbedrijven, maar ook bedrijven die veel restwarmte via het riool afvoeren. Het systeem is bedacht door drie partijen met jarenlange ervaring in stedelijke ontwikkeling, boortechnieken en in buizen. Gezamenlijk leveren zij het duurzame Hydrea Thermpipe systeem, in plaats van individuele technische oplossingen.

Heijmans als ontwikkelaar, bouwer en energiespecialist, Socea als producent van betonnen buizen en Frank als leverancier van hoogwaardige kunststof producten.