Skip to content
Heijmans kijkt naar duurzame, circulaire Heijmans Horizon
De snelste route naar een duidelijk antwoord

Kijkje in de techniek

Heijmans Horizon

De Heijmans Horizon is een gezonde, energiezuinige houtskeletbouwwoning gemaakt van biobased materialen en 100% CO₂-neutraal geproduceerd in de eigen fabriek van Heijmans.

Duurzaam en betaalbaar: een energiezuinige houtskeletbouw woning met biobased materialen, 100% CO2-neutraal geproduceerd. Kwalitatief en gezond: een comfortabele woning met een slimme klimaatinstallatie voor gezonde luchtkwaliteit. Snel en gevarieerd: een eenvoudig digitaal proces op basis van engineeren tot configureren met veel vrijheid in indeling en afwerking.

Heijmans Horizon is voor woningcorporaties en beleggers het duurzame en betaalbare woonproduct met mens én natuur centraal, met oog voor kwaliteit en gezond wonen. Altijd CO2-neutraal, natuurinclusief en klimaatadaptief. Op basis van de Woonstandaard 3.0 voldoen de huidige varianten van Horizon aan de PMC 2 tot en met 5.

Bouwmethode Houtskeletbouw

Bij houtskeletbouw, ook wel afgekort als HSB, bestaat de draagconstructie volledig uit hout.

De Heijmans Horizon wordt grotendeels in de fabriek gemaakt volgens een geautomatiseerd productieproces. Computersystemen en fysieke processen zijn in de fabriek volledig met elkaar verweven, waarbij software de machines aanstuurt.De woning is opgebouwd uit 2D-elementen voor gevel, wanden, vloeren en kap. En 3D-modules met badkamer, installaties en trap. Alle elementen en modules worden modulair in de fabriek gemaakt en op de bouwplaats op elkaar gestapeld en gemonteerd. De gevels zijn in de fabriek al voorzien van metselwerk. De 2D- en 3D-modules worden met 3 vrachtwagens kant-en-klaar naar de bouwplaats vervoerd.

Na start bouw wordt op de bouwplaats de fundering en begane grond vloer zo snel mogelijk geplaatst. Hierna is de buitenvoorbereiding gereed en starten de volgende stappen op de bouwplaats.

1. Maatvoering van begane grondvloer uitzetten en de basis op hoogte stellen.

2. Monteren van de complete woning (2D- en 3D-modules), inclusief opties en koppelen van de installaties. Hierna is de woning wind- en waterdicht. De woning wordt verticaal gemonteerd en eerst afgemaakt voordat de volgende stap wordt gezet.

3. Nakijken van de gevel, elementnaden afwerken, plaatsen van goten inclusief hemelwater afvoer. Eventuele esthetische elementen plaatsen die niet fabrieksmatig mogelijk waren.

4. Dakpannen en PV-panelen aanbrengen.

5. Dekvloer aanbrengen. Elementen aftimmeren. Binnendeuren plaatsen.

6. De installaties in gebruik stellen, inregelen en keuren.

7. Het spanplafond aanbrengen.

Nee, de Heijmans Horizon is een damp-open en ademende woning zonder folies. Zo ademt, ventileert en reguleert het damp-open huis zoals de natuur het bedoeld heeft.

In de opbouw van de schil is rekening gehouden met het damptransport. Dit betekent dat de schil van binnen naar buiten gezien steeds meer dampdoorlatend is. De woning heeft een dampremmend vermogen aan de binnenzijde en een dampdoorlatende afwerking aan de spouwzijde. De spouw is geventileerd uitgevoerd om zo het vocht af te voeren.

Damp-open bouwen is een manier van bouwen die ervoor zorgt dat er geen vochtproblemen ontstaan in een woning. Dit wordt ook wel ademend bouwen genoemd.

Damp-open wil zeggen dat er van binnen naar buiten toe, richting spouw, een volledige evacuatie van waterdamp is. Waterdamp is niet schadelijk voor een woning, maar wel wanneer die waterdamp door afkoeling condenseert en zo ‘water’ creëert.

Ongemerkt kan er heel wat vocht in een woning ophopen. Door koken, wassen, douchen en simpelweg ademhalen verspreiden we veel vocht. Goede ventilatie is altijd belangrijk. Maar als waterdamp ook via de constructie, zoals het dak en de muren, de woning kan verlaten blijft de kwaliteit van het leefklimaat veel constanter en gezonder.

Industrieel bouwen

De Heijmans Horizon maken we in onze eigen CO2-neutrale fabriek in Heerenveen.

Industrieel produceren heeft veel voordelen, zoals: een hogere kwaliteit door bouwen onder geconditioneerde omstandigheden. Snellere en veilige productie, CO2-reductie, flexibiliteit door digitalisering en minder overlast op locatie.

We produceren 1 complete woning per dag verdeeld in een aantal stappen. 1. Voorbereidend zaagwerk 2. Wandenlijn voor binnen en buitenwanden, woningscheidend 3. Variatie in gevelafwerking 4 Afwerking van gevels, behangklaar en kozijnen monteren, voegen e.d..5. Vloer en kap 6. Binnenafwerking en installaties 7. Transport

We produceren nu 1 woning per dag. Maar de fabriek heeft een capaciteit van 1250 woningen per jaar. Daarvoor is werken met meerdere ploegen nodig.

Horizon woning

Prijzen worden op projectbasis opgesteld. Neem daarvoor contact op met Heijmans Woningbouw.

Bij het regio kantoor van Heijmans Woningbouw.

Tussen maart en juni 2024 is er een modelwoning te bezoeken in Eindhoven. Deze woning maakt onderdeel uit van een project van 88 woningen bestemd voor woningcorporatie ‘thuis.

De Heijmans Horizon is een rijwoning met een grote verscheidenheid in afmetingen,

indeelbaarheid en kapvormen. Bekijk hier het assortiment.

Heijmans Horizon kent een grote verscheidenheid in afmetingen, indeelbaarheid en kapvormen. Varierend van 3.60 m tot en met 6.0 m beukmaat en een woningdiepte van 8.40 m en 9.0 m. Bekijk hier het assortiment.

Heijmans Horizon kent een grote verscheidenheid in afmetingen en indeelbaarheid. Varierend van 68 tot 147 m2. Bekijk hier het assortiment.

Ja. Heijmans Horizon kent een grote verscheidenheid in afmetingen en indeelbaarheid. Bekijk hier de plattegronden.

Ja. Heijmans Horizon wordt standaard opgeleverd met een complete badkamer en toilet, inclusief sanitair.

Nee. De Heijmans Horizon wordt niet standaard opgeleverd met een keuken.

Een woning met een houtskelet heeft een gelijkwaardige levensduur als een woning met een betonconstructie. Het hout wordt immers niet blootgesteld aan weersinvloeden.

Materiaal

Alle gebruikte materialen van de Heijmans Horizon zijn opgenomen in een materialenpaspoort. Hierin staat hoeveel en welke materialen we gebruiken, wat de herkomst is, of ze hernieuwbaar en losmaakbaar zijn en wat de toxiciteit van de materialen is. Het documenteren, registreren en archiveren ervan maakt hergebruik eenvoudiger, stimuleert slim ontwerpen en elimineert afval.

Het vurenhout komt uit Noord-Europese bossen. Het hout dat voor de Heijmans Horizon gebruikt wordt, is afkomstig van duurzaam beheerde bossen. Dit hout voldoet aan de strenge eisen van de FSC– of PEFC–certificering.

De fundering en begane grond van de woning worden traditioneel in beton uitgevoerd. Dat betekent hei- of boorwerk (afhankelijk van de situatie ter plekke), geprefabriceerde funderingsbalken met daarop een geïsoleerde kanaalplaatvloer met cementdekvloer.

De esthetische afwerking van het casco is flexibel op het gebied van materialen, kleuren, structuren en montage. Uitgangspunt is dat dit in de fabriek is aan te brengen en te transporteren naar de bouwplaats.

De optie voor gevelbekledingssystemen zijn divers. Denk hierbij aan: houtbekleding, keramische steenstrips, kunststof of ander materiaal beplating (hout(achtige) bekleding, vezelcement, plaatmateriaal, eternite, sidings etc.)

Standaard passen we duurzame houten kozijnen toe (100% FSC houtsoort Red Grandis) met triple beglazing. Red Grandis is snelgroeiend plantage hout. Kunststof kozijnen zijn optioneel. De variatiebibliotheek biedt keuze uit diverse uitvoeringen en kozijnmerken.

Ongeacht de keuze zal de voordeur hoe dan ook van hout zijn. De standaard binnen kozijnen zijn muuromvattende stalen kozijnen zonder bovenlicht en voorzien van opdekdeuren.

Cellulose is de basis van de wand- en dakisolatie van Heijmans Horizon. Dit isolatiemateriaal is gemaakt van gerecycled krantenpapier, met daaraan minerale zouten toegevoegd om schimmelvorming en aantasting door ongedierte te voorkomen. Het maakt cellulose één van de duurzaamste en milieuvriendelijkste isolatiematerialen.

Installatie

Bij de lichte bouwmethode en materialisering van Heijmans Horizon past een ander installatieconcept dan dat we doorgaans gewend zijn. De technische installatie van de Horizon-woning is ontworpen volgens een ander concept. Een compacte 4-in-1 warmtepomp dat verwarming, koeling, ventilatie en warmtapwaterbereiding combineert in één compact toestel. Een buitenunit of bodembron is niet nodig.

Heijmans Horizon heeft een plug & play elektrasysteem. Kabels worden in het productieproces geplaatst en hoeven op de bouwlocatie alleen nog maar met stekkers verbonden te worden. Er zijn standaard elektra posities en standaard opties. Zo is alles voorgeprogrammeerd, uitgewerkt en efficiënt.

Ja, één dakvlak bestaat geheel uit zonnepanelen die zorgen voor meer energie* dan de woning, het zogenoemde bouwgebonden deel, vraagt. Daarmee heeft ook de bewoner nog stroom over voor eigen gebruik. * Afhankelijk van orientatie

Ja, alle installaties voldoen aan SWK keurmerk.

Duurzaamheid

De Heijmans Horizon woning stoot geen CO2 uit maar slaat juist 25,6 ton CO2 op.

Ja. De Heijmans Horizon is losmaakbaar en remontabel.

39% van de gebruikte materialen is hernieuwbaar en secundair. Als fundering en installaties niet meegenomen worden is dat 82%

Het hout dat we voor Heijmans Horizon gebruiken, is afkomstig van duurzaam beheerde bossen en voldoet aan de strenge eisen van FSC certificering.