Inzichten leiden tot vragen. Zo besteden we, exclusief nachtrust, bijvoorbeeld gemiddeld ruim 40% van onze tijd aan werk. Maar halen we wel het maximale uit onze werkomgeving?

Het antwoord is een simpel ‘nee’. Immers ieder mens is uniek, maar onze werkplekken zijn vaak uniform en bieden weinig ruimte voor personalisering. Gebruikerswensen veranderen om de paar jaar maar gebouwen zijn in beton gegoten. En zitten is verworden tot het nieuwe roken; een van de grootste gezondheidsrisico’s van de moderne tijd.

Andere kijk op werkomgeving

Kortom, tijd voor actie. Heijmans Workspaces is het innovatieprogramma waarbij we streven naar een werkomgeving die bijdraagt aan gezondheid, welzijn en productiviteit. De (eind)gebruiker staat daarbij centraal. Want wij geloven: tevreden maakt productief. Daarbij kijken we verder dan alleen het bouwen en onderhouden van een gebouw. Het gaat onze klanten niet om het gebouw, de stenen die we realiseren, maar om de functies die het gebouw levert. Die functies stellen de gebruiker in staat om optimaal te kunnen presteren.

Workspaces-model-grijs5.jpg

Binnen het denkmodel worden de behoeften van gebruikers vertaald in functionaliteiten die door het gebouw worden voorzien. Tegelijk wordt goed gekeken naar de mogelijke interactie tussen gebouw en omgeving. Data van gebruikers (bijvoorbeeld digitale agenda’s) en gebouw (bijvoorbeeld klimaat) worden aangevuld met data uit de omgeving (bijvoorbeeld weersverwachting) en gebruikt voor slimme analyses om het gebouw en de dienstverlening optimaal in te richten. Het samenspel tussen alle elementen is de essentie van Heijmans Workspaces.

Binnen deze visie werkt Heijmans aan verschillende ontwikkelingen, waaronder de Energetic Facade, Sensor-Based Cleaning en de Feel Good Workspace.

Heijmans_SmartWorkspace_Cleaning_Final.jpg

Sensor-Based Cleaning

In samenwerking met CSU en Ericsson ontwikkelt Heijmans een systeem dat data verzamelt, meet en uitwisselt over het gebruik van gebouwen. Dit doen we door het koppelen van bestaande systemen en waar nodig het toevoegen van sensoren. Als eerste richten we ons met CSU op ‘Sensor-Based Cleaning’, een innovatieve manier om met data-analyse te zorgen voor gerichte schoonmaak van gebouwen. Lees ook 'Prullenbak met wifi' over de eerste gemaakte stappen.

Heijmans_SmartWorkspace_Office_Final.jpg

Feel Good Workspace

Ieder mens is uniek maar onze werkplek is uniform. Tegelijkertijd heeft ieder mens andere behoeften op gebied van temperatuur, licht, lucht. Met de toepassing van ‘Feel Good Workspace’ werkt Heijmans aan het personaliseren van de werkplek. Gebruikers kunnen daarbij individueel verlichting en verwarming instellen, volledig naar eigen wens. Maar we kijken ook naar geautomatiseerde systemen waarbij bijvoorbeeld door het registeren van gezichtsuitdrukking of lichaamstemperatuur de werkomgeving wordt aangepast. In 'Voorbij The Edge' vertelt Kevin Raaijmakers van Philips Lighting over de mogelijkheden. 

Heijmans_SmartWorkspace_Building_Final.jpg

Energetic Facade

Momenteel werken we aan de ontwikkeling van energieproducerende gebouwen, waarbij de gevel, het bepalende onderdeel vormt. De ‘Energetic Facade’ zal naast energieopwekking er toe bijdragen dat altijd de juiste hoeveelheid daglicht wordt toegelaten. Daarvoor testen we momenteel de toepassing van dynamisch glas. Ten derde richten we ons op de communicatie met de omgeving, waarbij optimale uitwisseling van energie tussen gebouw en gebied ontstaat.

Innovatie door samenwerking

Als regisseur verbindt Heijmans klantbehoeftes met technologische mogelijkheden. Alleen door samen te werken met klanten, partners, branchegenoten en sector-overschrijdende relaties zijn we in staat om de werkomgeving werkelijk te vernieuwen. Het gaat niet om het gebouw, de stenen die we realiseren, maar om de functies die impact hebben op de toekomst van de werkomgeving.