Veel licht, uitzicht en daardoor een ruimtelijk gevoel. Het komt allemaal samen in het geliefde hoekappartement. Veel kopers en huurders kiezen dan ook bij voorkeur voor zo’n appartement. Maar niet alle gebouwen kunnen alleen maar uit hoekappartementen bestaan zonder dat je de hoogte in gaat of aan efficiency verliest.

Oasisstraat 31, Lent-03.jpg

Heijmans ontwikkelde daarvoor ‘Morph’. Morph bestaat hoofdzakelijk uit hoekappartementen en geeft vooraf inzicht in de kosten. Het (woon)gebouw gaat uit van een zeer slimme bouwkundige basis en kent hoofdzakelijk hoekappartementen die flexibel indeelbaar zijn. Een verdieping voor parkeren, winkels of kantoren kunnen door dit principe vrij worden ingedeeld. Door op voorhand rekening te houden met een vastgestelde beukmaat en centrale ontsluiting zijn faalkosten door ontwerpfouten verleden tijd.

Made_smitsplein_gevel2.jpg

Heijmans ontwikkelde en bouwde aan het Burgemeester Smitsplein in Made volgens het Morph-concept, in opdracht van Woningstichting Volksbelang.

Hoe werkt dit?

Morph onderscheidt zich technisch gezien met twee belangrijke ontwerpprincipes. Efficiënt ruimte gebruik wordt bereikt door ontwerp en stabiliteit op elkaar aan te laten sluiten via de centrale T-constructie. De breedte (of ‘beukmaat’) van de appartementen is standaard ruim 7 meter, waarmee makkelijk in te delen ruimtes ontstaan. Morph biedt daarnaast voldoende vrijheid voor diversiteit en creativiteit van de ontwerper door de gevels en buitenzijde geheel ontwerpvrij te maken. Naast een vastgestelde beukmaat is de indeling van een centrale ontsluiting (liften en trappengangen) van belang.

3D 03 FAAM.png

Morph is technisch doordacht en slim opgezet. De T-constructie waarborgt de stabiliteit, terwijl er veel vrijheid is voor de indeling van alle appartementen

Rekenmodel

Voor Morph hebben we een rekenmodel waardoor woningcorporaties voorafgaand aan het ontwerp al inzicht krijgen in bouwkosten. Aan de hand van de gemiddelde appartementsgrootte en het aantal lagen kan een voorlopige prijs worden afgegeven. Hierdoor kunnen vroegtijdig wijziging van plannen worden doorgevoerd en wordt de doorlooptijd van de ontwerpfase verkort.

Marquant Toren_2.JPG