Dorpen en steden worstelen steeds vaker om hun ambities op het gebied van bereikbaarheid, duurzaamheid en gezondheid waar te maken. Terwijl een deel van de oplossing een oude bekende is: de fiets. Go-Light Avenue is een initiatief van Heijmans en Forenzo en heeft als uitgangspunt fietsen veiliger, sneller en leuker te maken.

Go-Light Avenue stimuleert (potentiële) fietsers om vaker de fiets te gebruiken voor woon-werkverkeer. Het biedt oplossingen ter verbetering van de fietsinfrastructuur en combineert deze met een stimuleringsprogramma om mensen op de fiets te krijgen en te houden. Want méér fietsen leidt tot minder files, minder CO2-vervuiling en een betere gezondheid. Het vergoot de leef- en bereikbaarheid van steden en dorpen en bespaart werkgevers reis- en verzuimkosten.

Nederland-fietsland-infographic.png

Oplossing in vier stappen

Klinkt goed, maar hoe krijgen we dat voor elkaar? Heijmans biedt samen met Forenzo een totaaloplossing voor zowel het verbeteren van de fietsinfrastructuur als het beïnvloeden van fietsgedrag. Focus op enkel het verbeteren van fietsinfrastructuur of gedrag leidt tot minimaal effect, focus op beide aspecten leidt tot méér fietsen. De weg hier naartoe kent vier versnellingen:

Vier-versnellingen-los-v2.png

Fietsinfrastructuur

Heijmans biedt diverse duurzame oplossingen om zowel bestaande als nieuwe fietsinfrastructuur te verbeteren. Zo helpt bijvoorbeeld de innovatieve techniek van de Bikescout fietsers veilig oversteken en vergroten actieve markering en slimme verlichtingsoplossingen de sociale- en verkeersveiligheid. 

voordelen-op-een-rij-los-boven.png

Voor Go-Light Avenue heeft Heijmans ontwerprichtlijnen opgesteld die gebruikt kunnen worden voor het aanleggen van nieuwe (snel)fietsroutes of het verslimmen van bestaande fietspaden. Doel daarbij is om onder andere fietsers voorrang te geven op kruisend verkeer en verkeerslichten automatisch op groen te laten springen wanneer fietsers een kruispunt passeren.

Fietsgedrag

Go-Light Avenue wil (potentiële) fietsers stimuleren om de fiets vaker te gebruiken voor woon-werkverkeer en hierbij ook werkgevers en werknemers betrekken. Hiervoor heeft Forenzo het Fietsprogramma 'Thuis op de fiets' ontwikkeld, dat voorziet in hulp onderweg met thuiskomgarantie, verhaalservice bij letselschade en de mogelijkheid tot het melden van onveilige situaties. Deelnemende fietsers aan het programma kunnen ook rekenen op korting bij de aanschaf van een fiets en via aangesloten werkgevers in aanmerking komen voor een kilometervergoeding voor iedere gefietste kilometer.

voordelen-op-een-rij-los-onder.png

Een speciaal ontwikkelde app biedt fietsers de mogelijkheid om fietsgebruik te monitoren. Binnenkort biedt het ook de optie om ‘fietsmaatjes’ te zoeken voor fietsroutes om samen te fietsen. Gemeenten en provincies kunnen de (anonieme) resultaten uit de app gebruiken om onder andere inzicht te krijgen in het aantal fietsers op een bepaalde route, snelheden en besparing van CO2. Zo helpt Go-Light Avenue gemeenten om hun doelstellingen voor duurzaamheid, veiligheid, fietsbeleid en gezondheid te halen en te borgen.

Download de infographic

Infographic Go-Light Avenue.pdf (2,3 MB)