Bouw en zorg staan soms op gespannen voet met elkaar. Want geen gebouw of omgeving als de zorg, vergt een zulk zorgvuldig en dynamisch ontwerp, realisatie en onderhoud. Dit terwijl de bouw een gebouw levert dat voor decennia lang moet staan. Grond en nagelvast.

De zorg verandert sterk. Dit betreft de wetgeving, de manier waarop patiënten ontvangen worden, de behandeling zelf en de kwaliteitsontwikkeling. Gebouwen zijn daar sterk in meegegaan. Van healing environments, zorghotels, zelfreinigende materialen tot uitgekiende energie- en datasystemen.

Maar er moet nog meer gebeuren. Dementie, obesitas, druk op overheidsuitgaven en steeds fittere en mobiele babybomers, zorgen voor verdere eisen aan zorginstellingen en aan woningen. Langer thuis kunnen wonen, stimuleren van een gezonde leefstijl en een prettig comfort zijn wensen van alle dag.

Partner zonder zorgen

Heijmans is bedreven in de bouw van dit soort omgevingen. Of het nu een ziekenhuis, laboratorium, verpleeghuis of aangepast huis betreft. We denken daarnaast na over de invloed van technologie op het gebouw en het welzijn van de gebruikers. Dit uit zich in de integratie van installatietechniek en bouw, waardoor gebouwen meer kunnen presteren. De zorgwoning die uitgerust is met oplaadpunt voor de scootmobiel en via één druk op de knop het keukenblad van hoogte doet veranderen of de thuiszorg waarschuwt. Of het kantoorgebied waar je graag naar buiten gaat, de trap net zo logisch is als de lift en het klimaat zorgt voor optimale prestaties. Zorg is daarmee niet alleen voor de oudere generatie, maar iets dat verweven zit in veel projecten. Gezondheid begint nu.