Mede door de crisis en de ontwikkeling van duurzame technieken is renovatie steeds interessanter. Voordeel van renovatie is dat waardevolle architectuur behouden kan blijven, het veelal sneller gaat dan sloop-nieuwbouw en het zelfs kostenvoordelen op de lange termijn kan opleveren.

Een oplossing dus voor de verbetering van sociale huurwoningen in de stad en voor monumentale gebouwen voor commercieel of cultureel gebruik. Maar het zijn niet alleen de binnenstad en monumenten die hier van profiteren, ook naoorlogse wijken zijn steeds meer in trek om te renoveren in plaats van af te breken en opnieuw te bouwen. Datzelfde geldt voor recycling van beton, bruggen viaducten en de restauratie van monumenten. Renovatie scheelt tijd, geld en gedoe.

Upgrade

Dit soort renovaties is wel zeer ingrijpend. Om aan energie- en duurzaamheidseisen te voldoen is vaak een nieuw dak, nieuwe installaties en vergaande isolatie nodig. Heijmans renoveert meerdere woningportefeuilles van corporaties. Zo pimpten we in het Limburgse Voerendaal bijna 400 woningen naar een C-energielevel. Dat scheelt gelijk in de maandelijkse energiekosten en maakt de woningen weer veel aantrekkelijker.