Ongemerkt presteren veel gebouwen niet naar behoren en laten gebouw eigenaren een aanzienlijk besparingspotentieel links liggen. Dat kan beter.

Vooral in grote, utilitaire gebouwen zijn de installaties die zorgen voor verwarming, koeling of ventilatie bijzonder complex. Het gebouwbeheersysteem (GBS) vormt het middelpunt van deze installaties en stuurt ze aan. Het komt vaak voor dat het GBS ongemerkt niet goed is ingeregeld. Dat kan zorgen voor comfortklachten van gebruikers, hogere kosten en/of slechte energieprestaties. Hierdoor is een gebouw misschien alleen op papier duurzaam en klaar voor de toekomst.

Beheerders moeten niet alleen voldoen aan wet- en regelgeving, ze willen ook maximaal comfort voor hun medewerkers. Als ze daarbij ook nog eens duurzamer kunnen ondernemen en kosten besparen, zijn dit ongetwijfeld voldoende argumenten om het energieverbruik goed te monitoren en managen. Heijmans kan beheerders hierbij helpen.

Onze aanpak:

  1. Energiescan: inventarisatie van besparingspotentieel
  2. Energiemanagement: in control met gegarandeerde energiebesparing
  3. Energiemonitoring: sensoring en data analyse

Energiescan

Heijmans analyseert de beschikbare energiedata en het GBS. Daarnaast brengen we de situatie in het gebouw nauwkeurig in kaart tijdens een gebouwscan op de locatie. Zo krijgen we een helder beeld van de daadwerkelijke energiestromen in het gebouw. Hieruit tekenen de voor uw gebouw van toepassing zijnde optimalisaties en verbetermaatregelen af, en wordt het besparingspotentieel inzichtelijk. Hiermee krijg je op een laagdrempelige manier meer overzicht en inzicht in de energiebesparingsopties voor je pand, zonder dat dit ten koste gaat van het comfort.

Heijmans Energiescan factsheet.pdf (347,0 KB)

_dsc9150.jpg

Energiemanagement

De ‘Energiescan’ resulteert in het besparingspotentieel voor je gebouw. Om dit potentieel om te zetten in daadwerkelijke besparing, kan je kiezen voor actief energiemanagement door Heijmans. Van besparingspotentieel naar besparingsgarantie. We voeren de optimalisatie van het GBS en de verbetermaatregelen uit, om vervolgens de energieprestatie van je gebouw te monitoren. Vooraf investeren is niet nodig, je sluit een meerjarig energiemanagementcontract af met een vaste fee. Deze is nooit hoger dan de gegarandeerde besparing. Je houdt er dus altijd geld aan over.

_dsc9105.jpg

Heijmans Energiemanagement factsheet.pdf (500,1 KB)

Energiemonitoring

Meten is weten. Zéker bij energie. Heijmans levert energiemonitoring waarmee je voldoet aan wet- en regelgeving. Naast energiedata van de hoofdmeter, dringen we met onze eigen energiesensoren door tot in de haarvaten van het gebouw. Denk hierbij aan submetering van bepaalde gebouwinstallaties die veel energie verbruiken, specifieke functies en/of gebouwdelen. Hiermee leert onze energie-adviseur je pand gedurende de contractperiode steeds beter kennen en zal aan de hand hiervan verbetervoorstellen doen waarmee de besparing nog verder kan oplopen.

Alle monitoringsdata, rapportages en analyses kan je inzien via een eigen portal. De energiesensoren werken via het BeSense platform van Heijmans. Bijkomend voordeel is dat je laagdrempelig extra sensoren kunt plaatsen voor meer inzichten en efficiency: denk aan aanwezigheids- en comfortsensoren. Hiermee is je gebouw in een handomdraai gepromoveerd tot een Smart Building en ben je nóg beter in control.

Heijmans Energiemonitoring factsheet.pdf (572,9 KB)

De voordelen?

Heijmans zorgt voor slimmer en efficiënter beheer van de energiehuishouding van je gebouw, waarbij comfort en energiebesparing wordt gegarandeerd. We bieden één aanspreekpunt en ontzorgen je desgewenst van advies tot uitvoering. Daarnaast voldoe je met je gebouw aan de wet- en regelgeving met betrekking tot energiemonitoring en het nemen van energiebesparingsmaatregelen in het kader van Wet Milieubeheer. Met de toepassing van energiesensoren en aansluiting op het BeSense platform ben je in control met je pand. Een smart building in een handomdraai!

Voordelen Energiemanagement.png