Beton, staal en hout zijn dé traditionele bouwmaterialen in de civiele techniek. Maar soms is materiaal gewenst dat lichter, of ongevoelig is voor corrosie en agressieve milieus. Vanuit een jarenlange ervaring in ontwerp en engineering is Heijmans in staat om een sterk, licht, duurzaam alternatief aan te bieden: vezelversterkte kunststof, ook wel bekend als 'composiet'.

Ongekende vormen

Composiet bestaat uit een combinatie van een kunsthars en een vezel. De vezel, van bijvoorbeeld glas, aramide of koolstof, zorgt voor de sterkte en stijfheid van het materiaal, de hars voor de verdeling van belastingen en de gevoeligheid van het composiet voor externe factoren, zoals vocht, chemicaliën en ultraviolet licht. Vloeibaar is de hars eenvoudig toe te passen en met mallen in elke gewenste vorm te verwerken.

Licht maar oersterk

De eigenschappen van composiet maken het zeer geschikt voor constructieve toepassingen. Heijmans paste het al in maart 2012 toe in een hybride brug met flinke overspanning: de A27. Deze brug weegt slechts éénderde van een vergelijkbare betonnen brug. Hierdoor kon het fundament relatief licht worden uitgevoerd, waardoor de folie constructie onder de snelweg niet lek geprikt werd (dan zou de snelweg onder water komen te staan). ProRail en Heijmans installeerden de brug in een recordtempo van twee nachten in het weekend, zonder grote hinder voor het doorgaande verkeer.

Legio toepassingen

Ook voor sluisdeuren is composiet een zeer geschikt materiaal, vanwege de ongevoeligheid voor corrosie. Heijmans past het materiaal dan ook toe in de nieuwe sluisdeuren van het Wilhelminakanaal bij Tilburg. De initiële kosten zijn wat hoger, maar composiet is –in tegenstelling tot staal- nagenoeg onderhoudsvrij. Dit leidt tot een forse besparing op de kosten gerekend over de levensduur van composiet sluisdeuren. Minder onderhoud betekent bovendien een grotere beschikbaarheid van de sluizen, en dat is goed nieuws voor de capaciteit van de vaarroute. Heijmans onderzoekt momenteel ook de toepassing van composiet voor zeesluisdeuren.