Verlaten ruimtes wekken vaak een gevoel van onbehagen op. Het gebrek aan sociaal contact dat gepaard gaat met bijvoorbeeld een leeg kantoorgebouw ervaren we niet als prettig. Levendigheid waarderen we als maatschappij juist des te meer.

Terwijl we alle plannen uitwerken en procedures doorlopen voor een bouwproject, zorgen we voor activiteit in de gebouwen die later worden hergebruikt of gesloopt.

dscf0041-edit.jpg

Het monumentale gebouw op het voormalige GZG-terrein in 's-Hertogenbosch wordt tijdelijk bewoond door creatievelingen.

Een plek afsluiten is onbeleefd en ronduit zonde. Bouwplaatsen stellen we regelmatig open voor bezoek. Gebouwen die wachten op een volgende levensfase, of worden gesloopt, benutten we tussentijds nog graag. Zeker aangezien we steeds vaker actief zijn in een bebouwde omgeving. Het ziekenhuis dat naar de rand van de stad vertrok en in het stadshart prachtige monumenten achterliet, is ideaal voor een leuk restaurant en designmeubelshop. Het gemeentelijke monument zorgt dat het project al een bruisende broedplaats is nog voor het leven als bestuurlijk centrum aanvangt.

De reuring roept altijd een glimlach op en trekt bezoekers aan. Het draagt bij aan meer sympathie en begrip voor een bouwproject. Ondernemers hebben een betaalbare plek waar ze hun veelal jonge bedrijf op kunnen starten. Buurtbewoners geen verlaten plek waar ze heel lang tegenaan moeten kijken en die niet in verval raakt. En wij een gebouw dat door gebruik in een betere staat blijft.

Katendrecht_Heijmans_22_2000.jpg

De Fenix Food Factory in Fenix II op Katendrecht in Rotterdam

De praktijk

  • Fenixloodsen - Rotterdam
  • Beatrix Complex - Eindhoven
  • Gasthuiskwartier - ’s-Hertogenbosch
  • Timmerhuis - Rotterdam
  • Buitenplaats van Ruytenburch - Vlaardingen