Nederland heeft alleen op rijkswegen al bijna 8.000 km geleiderails. Een geleiderail voorkomt dat voertuigen op een andere rijbaan, weg, of in aanrijding met een obstakel komen. Momenteel ontwikkelt Heijmans de Lightbarrier; een geleiderail die een attractieve beleving toevoegt, zonder afbreuk te doen aan de veiligheid.

De weg kan meer bieden dan alleen maar bereikbaarheid, het kan ook een belevingservaring zijn. Bij Heijmans hebben we hierover nagedacht en aan de geleiderail een intelligente toevoeging ontwikkeld, die de weg verfraait.

Video
Video
Video Geleiding en bewegwijzering gedurende de nacht

Maar het is meer dan alleen maar ‘mooier’ maken. Heijmans Lightbarrier neemt zowel de verkeers- en sociale veiligheid in acht, en voegt daardoor ook een stukje beleving toe aan het landschap. Door middel van dynamische, gekleurde ledverlichting wordt de geleiderail geaccentueerd. Een strakke omhulling biedt mogelijkheid tot bedrukking van kleuren en patronen. Overdag kan hierdoor de geleiderail naar kleur en wens worden gepersonaliseerd. ’s Avonds worden lichtpatronen zichtbaar en bieden een geleiding voor de weggebruiker.

IMG_2048.jpg

In september wordt deze gepatenteerde oplossing op een dubbele middengeleider van 1 kilometer, dubbelzijdig aangebracht op een pilotlocatie. Tijdens deze pilot testen wij zowel de technische eigenschappen van het product als de esthetische eigenschappen uitvoerig in een gebruikerstest. Zo krijgen we inzicht in welke lichtkleuren, intensiteiten en dynamische patronen invloed hebben op het weggedrag van de automobilisten.

Daarnaast starten we met een doorontwikkeling om Lightbarrier zelfvoorzienend te maken door geïntegreerde zonnecellen genoeg energie te laten leveren om de ledverlichting aan te sturen. Ook kunnen we sensoren toevoegen die bijvoorbeeld fijnstof of geluid kunnen meten, waardoor we de weg, naast verfraaien, ook kunnen verslimmen.

Ideeën om dit product commercieel toepasbaar te maken? Die zijn altijd welkom! 

Leisurering-7.jpg

Voordelen op een rij

  • Verhoogde esthetische waarde van de geleiderail, zowel overdag als ’s nachts
  • Patronen en kleuren naar wens te integreren in het ontwerp
  • In kleur en intensiteit schakelbare LEDS, programmeerbaar naar wens
  • Verhoogde veiligheidsbeleving van de automobilist door lichtgeleiding in de nacht
  • Toekomstgericht door koppeling met sensoren