Locate the differences: from the drawing board to reality

December 11, 2014

A building like the National Military Museum doesn’t just fall from the sky. A team of more than a hundred people poured over the planning for more than a year. A huge investment that is certainly paying for itself by now. The intense preparation at the time made it possible to visualize the museum almost in its entirety. Both its outlines as in the finest detail. Bringing the museum to life virtually. Now, two and a half years on, the museum is opening its doors and the 'visuals' have become reality. Time to compare. Slide the photo over the design and discover the differences and be amazed by the similarities.

Welcome: Face to face with the Leopard tank

The entrance bridge acts like a kind of meeting square. The benches on the right, with drinking fountain and cigarette butt collector were added later. These finishing touches were added after the original bid. A place where visitors can gather to wait for each other before entering or leaving the museum. The Leopard 1V battle tank at the entrance was placed on a concrete platform and slightly repositioned. Thus its appearance is now more enhanced and it is emphasised more as a collection piece with its concrete ‘pedestal’.

Entrance: start your visit

The most obvious difference between the design and final setup is the signage or ‘lantern’ over the entrance desk. The design with information on the various theme halls made way for a camouflage canvas, which is more neutral and timeless. The print on the left side of the canvas differs from the right side; this changes from images of flora and fauna to museology. The design emphasizing the versatile character of the total museum area.

Netherlands: Our military history

As the old atlas and globe were not included in the end, the display case also became obsolete. However this still forms part of the original design. Content-wise, the story now recurs in the audio-visual projections.

Netherlands: True-to-life decor

During construction the horses were made even more realistic and dynamic. This is, for instance, noticeable in the more uneven surface on which the horses with pontoon cart are standing. In addition, the dynamics on how the horse is pulling the cart and the hitched rigging is worked out more realistically. This gives you a better idea of how a pontoon cart was pulled through mud in those days.

The armed forces: organisation and structure

In this hall you can watch the impressive TEDx speech 'Why I chose a gun' by Peter van Uhm. You can just see his face through the opening. The position of the islands for the armed forces units have changed somewhat. The air mobile special vehicle (AMSV) is in a different place than in the rendering since army and military police were moved around.

Public rest area: Intersection of theme halls

The ‘light line’ as seen on the photo, runs flawlessly over on the original design of this resting area in the middle of the museum. An improvement was made by lowering the ceiling of the corridors leading to the resting area. This emphasised the resting area.

Espresso bar: coffee with a view

There is a signpost in view in the middle. This was added to the museum design at a later stage and wasn’t included in the bidding. A German V-2 rocket can be seen directly next to the espresso bar on the right. Although initially it was supposed to be hung in the restaurant, it was better not to have museum visitors walking underneath it. This type of rocket was fired at London from the Dutch coastal region from 1944, and it was the cause of thousands of victims.

Dogfight: Seven fighter aircraft in full flight

Pay particular attention to the correspondence of the aircraft on the runway on the left. In reality, this was positioned in almost exactly the same place as on the visualization. The dogfight (air combat) is more visible in the picture on the right. The fighter jets are located in an oblong space of eighty meters long and 13 meters high. Seven post-war fighter aircraft are displayed here, from old to new, in a rolling dogfight. The fighter jets are not only to be admired from the floor, but also elevated from the entrance balcony from where the photo was taken.

North Hall: Cannons in rank

The Farman HF-20 at the top is turned so it ‘flies’ in the same direction as all the other aircraft in use before the Second World War. In fact, it flies with all other aircraft preceding 1945. The aircraft is hung even lower so they can be viewed even better from the Pronk hall on the first floor. The layout of the ground defence in the museum was lined up according to date, so the format differs from the original design.

Location: Nature with a bonus

The natural environment around the museum must still be developed. The site is ready, but not yet finished. The natural development has just started and needs time. In a year or two, the skimpy grassland and the first heather fields will have grown. The visual also shows a summer image that increases the contrast even more.

In addition, a light pole is seen on the photo. This was added later in order to provide proper illumination at the entrance. A concrete guardhouse turned out to be located on the grounds, which appeared when the landscaping was done. This remained as a bonus and was integrated with the site.