Rotonde in Eindhoven veiliger voor fietsers met Bikescout

3 maart 2016

Bij de rotonde Meerenakkerweg-Kasteellaan start vandaag een pilot om de verkeersveiligheid voor fietsers verder te verbeteren. In opdracht van de gemeente Eindhoven heeft Heijmans de nieuwe innovatie Bikescout bij de fietsoversteek op de rotonde geplaatst. Het is een detectiesysteem dat automobilisten bij oversteekplaatsen waarschuwt voor naderende fietsers. Eindhoven is de eerste Nederlandse stad waar Bikescout is toegepast. Het innovatieve karakter van de pilot sluit prima aan bij de ontwikkeling van de stad als Smart City.

Wethouder Jannie Visscher van de gemeente Eindhoven verzorgde samen met omwonenden de openingshandeling van Bikescout. Visscher: “Samen met een klankbordgroep van omwonenden, politie en de Fietsersbond hebben we de afgelopen periode gekeken naar aanvullende maatregelen om de verkeersveiligheid te vergroten. Het leggen van rubberen drempels mei vorig jaar heeft daar al beduidend aan bijgedragen. Met Bikescout van Heijmans willen we de situatie voor fietsers verder verbeteren.”

overzicht BikeScout.jpg

Bikescout volgt continu de snelheid en afstand van naderende fietsers. Met die informatie berekent het systeem de aankomsttijd en waarschuwt de automobilist voor de naderende fietser.

Waarschuwing door LED-verlichting

“Fietsers zijn niet altijd goed zichtbaar en hun snelheid is moeilijk in te schatten. Hierdoor worden automobilisten soms verrast”, aldus Bart Coppelmans van Heijmans. “We hebben een systeem ontwikkeld dat op basis van fietssnelheid en afstand berekent op welke moment een fietser een kruispunt nadert en automobilisten tijdig waarschuwt met knipperende LED-lichten in het wegdek.”

Evaluatie

Om het effect van de Bikescout te meten zijn tijdelijk twee mobiele camera’s geplaatst. Gedurende zes weken monitoren ze de verkeerssituatie op de rotonde. Daarna vindt samen met de klankbordgroep een evaluatie plaats op basis van de camerabeelden en de ervaringen van omwonenden.

Bikescout
Bikescout
Bikescout Vanuit de auto