TED Talk over Smart Highway Roosegaarde en Heijmans

Datum: 28-06-2012

Ontwerper Daan Roosegaarde sprak op 25 juni tijdens het TEDxBinnenhof evenement over zijn samenwerking met Heijmans aan de Smart Highway: de slimme, duurzame en interactieve snelweg van de toekomst. Prins Willem-Alexander en prinses Maxima behoorden tot de toehoorders.TED staat voor Technology, Entertainment & Design. Het is een internationaal fenomeen waarbij denkers en doeners met een goed idee een kort, inspirerend verhaal (TED Talk) houden, vaak ook met een maatschappelijke achtergrond. Bekend is bijvoorbeeld het vlammende pleidooi van TV-kok Jamie Oliver enkele jaren geleden, over de bestrijding van obesitas bij schoolkinderen.

Daan Roosegaarde is een internationaal bekroond ontwerper en innovator, die de tastbare beleving van technologie centraal stelt in zijn werk. Hij staat bekend om onder meer zijn lichtlandschap Dune, dat reageert op nabijheid, de Sustainable dance floor, een dansvloer die energie opwekt en de jurk Intimacy die transparanter wordt naarmate de temperatuur van de draagster stijgt.

Heijmans en Roosegaarde tekenden onlangs een samenwerkingsovereenkomst voor het ontwikkelen van de Smart Highway, waarin de mix van kunst en technologie moet leiden tot een nieuwe beleving voor de automobilist. De Smart Highway maakt bijvoorbeeld gebruik van interactieve verlichting, wekt stroom op uit bermgras en kan elektrische auto’s draadloos opladen. In een blog op _overruimte noemt de ontwerper dit een van zijn 'love baby projects': 'Het laat zien wat er óók kan, wat innovatie is. Ik wil de wereld een update geven.'

Lees ook de blog over de Slimme Snelweg van Daan Roosegaarde op _overruimte: 'Bullshit meets Beauty'